Vad är skillnaden mellan POP- och IMAP-tillgång för e-post?

Till skillnad från POP ger IMAP tvåvägskommunikation mellan e-postservern och dina e-postklienter. Det sker hela tiden en synkronisering.

Om du t ex skapar mappar eller etiketter för dina mail så är IMAP en utmärkt lösning. Du får samma struktur oberoende av vilken dator eller mobil du använder. Den ligger fjärrlagrad och inte endast lokalt på din dator. I POP så kommer dina mappar eller etiketter endast att finnas i det program du skapar dem i.

Informationen om vilka mail som du redan läst är också synkroniserat mellan alla dina enheter och e-postprogram om du använder IMAP. Om du t ex läser ett mail på webbmailen och sedan öppnar Outlook, så kommer det mailet att vara markerat som läst.

IMAP

IMAP tillåter dig att använda flera olika enheter och e-postklienter för att skicka och ta emot e-post. Dina e-postmeddelanden lagras i mappar som t.ex Inkorg, Skickat, Utkast, Papperskorg, m.fl.

POP3

POP3 kan endast användas på en e-postklient/e-postprogram eller enhet i taget eftersom e-postmeddelanden hämtas direkt från servern och tas bort från servern. Vissa e-postprogram har alternativ för att spara en kopia på servern när den hämtas.

POP3 kan endast hämta e-post från Inkorgen. För att hämta e-post från dina andra mappar på servern måste du använda IMAP.

 

Vi rekommenderar IMAP framför POP i de allra flesta fall.


Artikeln uppdaterades senast: 2013-08-01


Hittade du det du letade efter?

Vad tråkigt, vi skall försöka förbättra informationen. Tack för ditt svar.

Vad bra! Tack för ditt svar.