Skapa nyhetsbrev - MailChimp

Mailchimp är en tjänst för att skapa och skicka nyhetsbrev.

Om du inte redan har ett konto hos MailChimp rekommenderar vi att du först kikar på hjälpguiden här.

Steg 1: Förberedelser

Ett bra tips är att förbereda ditt nyhetsbrev i förväg, innan du skapar det och skickar iväg det till dina prenumeranter.

Bra saker att tänka på:

  • Lägg tid på innehållet.
  • Skriv ett par dagar i förväg.
  • Samla ditt material först, som t. ex. bilder och texter.
  • Skriv gärna texten i ett skrivprogram som du är van att arbeta i och som du trivs med, för att jobba med texten och göra den bra.
  • Spara gärna innehållet i en egen mapp så att du enkelt kommer åt allt innehåll till ditt nyhetsbrev.
  • Sedan är det bara skapa brevet i MailChimp och infoga bilder och texter där du vill ha dem och finputsa detaljerna.

Steg 2: Sätta upp nyhetsbrevet

Nu är det dags att sätta upp själva nyhetsbrevet. Det gör du genom att klicka på "Campaigns".

 

Välj alternativet "Create an Email".

 

Ange en titel för ditt nyhetsbrev.

 

Ange vilka prenumeranter du vill skicka ditt nyhetsbrev till genom att välja önskad lista. Se till att den listan du tidigare skapade är vald. Har du flera listor kan du välja vilken lista du vill använda för nyhetsbrevet.

 

Nästa steg är att ange det namn och den e-postadress som du vill ska synas som avsändare i nyhetsbrevet.

 

Därefter behöver du ange en rubrik för ditt nyhetsbrev (och som kommer att synas i ämnesraden i mejlet). Det kan vara bra att välja en rubrik som tydligt förklarar innehållet i nyhetsbrevet.

 

Steg 3: Välj design och layout

Nu är det dags att skapa design och layout för ditt nyhetsbrev. Börja med att gå in under "Design Email".

 

Du kan välja bland t. ex färdigskissade mallar, grundläggande mallar eller ett specifikt tema.

I vårt exempel har vi valt en en grundläggande mall med en kolumn.

 

Steg 4: Fyll nyhetsbrevet med innehåll

Nu är det dags att fylla nyhetsbrevet med innehåll. Till vänster hittar du nyhetsbrevet och till höger redskapen för att fylla det med innehåll.

 

Om du redan förberett dig, och har texter och bilder sparade, är det nu bara att kopiera, klistra in och ladda upp. Under fliken "Content" arbetar du med att bygga upp och strukturera ditt brev i olika block. Om du har en text du vill lägga in så klistrar du in din text i blocket. Vill du ha en bild drar du in ett bildblock och laddar upp önskad bild till blocket. 

 

Under fliken "Designs" ställer du in det som rör det generella utseendet av ditt brev för att göra det mer personligt. Här hittar du alltså inställningar för färg och form.

 

Du kan t. ex. ställa in vilken bakgrundsfärg sidan ska ha, hur rubriker ska se ut, vilken storlek och vilket typsnitt.

 

Specifika ändringar gör du däremot direkt brevet. Det kan vara att skapa en rubrik, skapa länkar eller att ändra färg på enskilda texter.

 

Sidfoten är en viktig del av nyhetsbrevet och innehåller viktig information som t. ex varför mottagaren får nyhetsbrevet samt adressuppgifter. Den innehåller även viktiga länkar som gör att prenumeranten bland annat kan avprenumerera.

Texten är dock på engelska och har du ett nyhetsbrev på svenska kan det vara en god idé att ändra texten till svenska. Ett tips är att du kopierar eventuella länkar innan du tar bort dem. Sedan är det bara att lägga till din egen text och lägga in länken som du kopierade.

 

Steg 5: Korra och provskicka

Nu har du kanske fått in alla delar i ditt brev och känner dig redo att skicka ut det. En rekommendation är att aldrig skicka ett brev utan att korrekturläsa och provskicka. Ta gärna hjälp av en vän. Kolla såväl på en dator som på en mobil eller surfplatta. Ser det ut som du tänkt dig, finns det några stavfel och fungerar alla länkar som de ska?

Du kan prova ditt nyhetsbrev i två steg. Det första steget är att förhandsgranska brevet. Det gör du genom att klicka på "Preview and Test"  →  "Enter preview mode".

 

Här ser du ditt nyhetsbrev i sin helhet och kan kolla igenom det så att allt ser okej ut.

 

Du kan även se hur det ser ut på en mobil enhet. Ser det okej ut även där?

 

Nästa steg är att provskicka nyhetsbrevet. Det gör du genom att klicka på "Preview and Test"  →  "Send a test email".

 

Fyll i e-post för den mottagare som du vill skicka utkastet till och eventuellt ett meddelande. Sedan är det bara att klicka på "Send Test".

 

När du sedan åtgärdat alla eventuella stavfel och fellänkningar och så vidare sparar och stänger du ner redigeringen genom att klicka på "Save & Close" längst ner till höger.

 

Nu är det äntligen dags att skicka ut nyhetsbrevet till dina prenumeranter! Det gör du genom att klicka på "Send" längst upp till höger och sedan slutligen "Send Now".

 

Grattis, nu är det klart!

 

Extra tips & information

Prenumerationsformulär

Dina kunder/besöker kan också själva lägga till sig som prenumeranter genom att fylla i ett formulär. Hur du lägger till ett prenumerationsformulär tar vi upp i hjälpguiden här.

 

Bädda in prenumerationsfält på din hemsida

Du kan också bädda in ett enklare prenumerationsformulär på din hemsida som dina blivande prenumeranter kan fylla i. Hur du bäddar in ett prenumerationsformulär på din hemsida kan du läsa mer under steg 6 i hjälpguiden här.

 

 


Artikeln uppdaterades senast: 2018-05-04


Hittade du det du letade efter?

Vad tråkigt, vi skall försöka förbättra informationen. Tack för ditt svar.

Vad bra! Tack för ditt svar.